WSET LEVEL 4 DIPLOMA in Wines
Next Diploma starts 2024.
The schedule for Diploma 2020-2021 is here: Diploma 2022 Schedule
WSET Level 4 Diploma training is based on WSET Wine and Spirit Education Trust Diploma course. The Diploma training was first organised in Wine School Perho in 2001. Since then, 53 students have passed the course in Wine School Perho.
Increased interest in wines and Diploma trainings have created more expertise in professional wine culture in Finland. The four pioneering Finnish Master of Wine graduates have also acquired their skills in Wine School Perho. Wine School Perho has also brought many significant international lecturers to Finland.
Experiences from the training
Koska olen käytännössä koko aikuiselämäni ollut ravintola-alalla – ensin Perhon kansainvälisestä RC-ryhmästä valmistunut kokki, sittemmin kääntänyt takkia tarjoilijaksi sillä viini vei mennessään, lopulta myös apulaisravintolapäällikkö ja sommelier, nykyään viiniedustaja maahantuojalla – minulla on monia ystäviä ja tuttavia, jotka ovat WSET:n viinikouluja käyneet. Itsekin Haaga-Heliassa restonomiksi opiskellessa opiskelin jo Level 3 -viinikurssin, jonka kävin monta vuotta valmistumisen jälkeen vuonna 2018 uusimassa, jotta saisin siitä diplomin ja pinssin rintaan. En syyttä suotta sitä paperia halunnutkaan, sillä tähtäimessäni oli jo monta vuotta ollut kulkea monien ravintola-alan kollegoideni jalanjäljissä suorittamaan WSET Level 4 Diploma in wines -viinikoulutusta. Koska kavereiden kesken ”diplomakurssi” on jo niin syventävä, ei kurssille ollut asiaa ilman 3-tason läpäisyä. Minulle ei siis tullut yllätyksenä Diploma-tason laaja ja syventävä sisältö, opetuksen pedantti ja akateeminen ideologia, syystäkin korkea hinta tai valtava työmäärä kirjojen, karttojen ja viinilasien keskellä. Mikä tuli yllätyksenä, oli Covid-19.
Tuttavien ja kollegoiden opiskelua sivusta seuraanneena tiesin, että diplomakurssi alkaa Perho Prossa aina joka toinen vuosi. On ollut tapana, että heti alkajaisiksi pieni porukka opiskelijoita on lähtenyt omakustanteisesti Europpaan opintomatkalle sekä tutustumaan kouralliseen klassisia viinialueita että ryhmäytymään. Koronavirus kuitenkaan ei sallinut meidän lähteä matkaan, eikä myöskään ulkomaisten Master of Wine -luennoitsijoiden saapua Helsinkiin. Heti alussa ristin omassa päässäni ryhmämme ”poikkeusryhmäksi”, sillä opintojemme järjestelyissä on paljonkin poikkeavaa verrattuna aikaisempiin diplomakursseihin.
Ensimmäinen tapaaminen kurssia organisoivan Jouko Mykkäsen ja opiskelijoiden välillä tapahtui ajan henkeen kuuluvasti Zoomin välityksellä loppukesästä 2020. Kävimme läpi poikkeuksellista aikatauluamme ja pohdimme, miten opetus olisi viisainta järjestää. Päädyimme siihen, että mikäli olimme terveitä, me opiskelijat saapuisimme Liiketalousopisto Perhoon Helsingin Töölöön lähiopetuspäivinä ja istuisimme isoissa luokkatiloissa niin väljästi kuin mahdollista. Mukana opinnoissa olisivat ahkerat käsipesut, haisevat käsidesit ja tietysti kasvomaskit. Meitä kuitenkin on vain 11 opiskelijaa, joten pystyimme jakamaan kullekin käytännössä oman pulpettirivistön. Turvaväleistä huolimatta esittäydyimme niin toisillemme kuin kurssin järjestäjillekin. Mukana ryhmässä oli useampikin viinimaahantuojan edustaja, pari sommelierina työskentelevää, yksi kokki, yksi alkolainen, yksi ristelylaivan Tax Freessä työskentelevä ja, kuten aina, pari alan ulkopuolista innokasta viiniharrastajaa. Hyvä sekoitus eri lähtökohtia!
Ensimmäinen opetuskerta sujui yllättävän hyvin siitä huolimatta, että luennoitsijamme Master of Wine Michael Palij oli kotonaan Lontoon lähellä. Luokan etuosassa oli kamera, joka kuvasi koko luokkaa, ja sen mikrofoni toimi niin hyvin, että Michael, jonka kasvot näkyivät valtavina luokan etuosassa heijastettuna valkokankaalle, kuuli kysymykset ja kommentit ongelmitta luokan takaosastakin. Hän jopa teki meistä itselleen istumakartan niin, että pystyi nimellä esittämään kysymyksiä. Onneksi kuriirit ovat olleet liikenteessä koko pandemian ajan, sillä Michaelilla oli Englannissa täysin samat harjoitusviinit, kuin meillä Helsingissä.
Samaan tapaan sujui toinen luentokerta, jolloin otimme etäyhteyden Geisenheimin viiniyliopistoon Saksaan. Syksyllä Rheingaun viinialueella oli uskomattoman lämmin ja sadonkorjuu käynnissä. Me sateisessa Helsingissä kärvistelimme villasukat jalassa viinin kasvatuksen ja valmistuksen etäluennolla, ja haaveilimme normaalioloista, jolloin olisimme itse olleet paikalla vastakerättyjen Riesling-rypäleiden ja terästankkien keskellä aurinkoisessa Rheingaussa. Yliopiston professori Dr. Matthias Schmitt piti meille niin innostavan, syventävän ja mielenkiintoisen kaksipäiväsen luennon kuin etäyhteydellä suinkin oli mahdollista.
Ensimmäinen tentti koski nimenomaan viinin kasvatusta ja valmistusta. Meillä oli puolitoista tuntia aikaa kirjoittaa käsin vastaukset neljään Lontoosta lähetettyyn kysymykseen. Sen päätteeksi vastauspaperit sinetöitiin kirjekuoriin, joiden päälle jokainen kirjasi oman opiskelijanumeronsa. Saman tekivät täysin samaan aikaan muut diplomaopiskelijat ympäri Eurooppaa, ja jokainen kirjekuori lähetettiin Lontooseen tarkastettavaksi. Lähes kaksi kuukautta myöhemmin, juuri ennen joulua, saimme tulokset takaisin Lontoosta. Ensimmäinen tentti viidestä läpäisty menestyksekkäästi!
Elina Turunen
Key Account Manager
Beverage Partners Finland Oy
Verkkokauppa: https://www.bpf-finland.fi/
To enter the Diploma training, you need have done the WSET Level 3 Wines course. Level 3 course gives you a solid ground for learning the market mechanisms of the world of wines. Wines are the focal point of this course, as well. The systematic tastings includes ca. 400 wines in pedagogically designed units. The course language is English.
Contents
WSET Diploma training consists of the following units: D1 Wine Production, D2 Wine Business, D3 Wines of the World, D4 Sparkling Wines, D5 Fortified Wines and D6 Independent Research Assignment.
In Wine School Perho the lectures of D3 have been grouped by grapes, thus placing the grapes and the characteristics of different wine regions side by side. Italy and Spain form their own entities and, in addition, other wines of the New World are presented in their own lectures.
Description of the WSET Diploma >>
Further study material
The price of the course includes WSET study guides, with concise, but extensive coverage of theoretical aspects of the topics. In addition, it is necessary to familiarize oneself with some major publications in the field recommended by WSET. We also recommend that students acquire additional literature according to a list provided in the training.
Teachers in WSET Diploma training
• Dr. Matthias Schmitt of Geisenheim University is researcher focused in growing and making wine. Geisenheim is one of the most prestigious wine research institutes.
• Wine consultant and teacher, Master of Wine Frank Smulders is a specialist in Spanish and Alsatian wines and wine regions.
• Master of Wine Michael Palij runs Diploma trainings in Oxford and is a wine importer. Palij is specialized in French and Italian wines.
• Master of Wine Essi Avellan is our internationally renowned champagne expert.
• Master of Wine Heidi Mäkinen works in wine trade and is specialized wine education. She teaches all WSET levels at Wine School Perho PRO
• Jouko Mykkänen is the Educational Manager of Wine School Perho and writes articles on wines e.g. for Helsingin Sanomat.
Schedule WSET Level 4 Diploma 2022. Note: New timeschedule.
Date | Venue | Subject | Trainer |
---|---|---|---|
2022 | |||
Fri 2.9. | Perho PRO | Intro to Diploma tasting | Michael Palij MW |
Sat 3.9. | Perho PRO | Intro to Diploma exams | Michael Palij MW |
Thu 15.9. | Geisenheim | D1 Viticulture & Vinification | Dr. Matthias Schmitt |
Fri 16.9. | Geisenheim | D1 Viticulture & Vinification | Dr. Matthias Schmitt |
Sat 17.9. | Mosel | D1, D3 Vineyard & Winery visits | DWI, Jouko Mykkänen |
Sun 18.9. | Rheingau | D1, D3 Harvesting in practise & Winery visits | DWI, Jouko Mykkänen |
Mon 19.9. | Pfalz, Baden | D1, D3 Vineyard & Winery visits | DWI, Jouko Mykkänen |
Tue 20.9 | Alsace | D2 Wine Business; D3 Riesling, Alsace | CIVA; Frank Smulders MW |
Wed 21.9. | Alsace | D3 Vineyard & Winery visit | CIVA; Frank Smulders MW |
Thu 22.9. | Champagne | D4 Sparkling wines; Vineyard & Winery visits | Essi Avellan MW |
Fri 23.9. | Champagne | D4 Vineyard & Winery visits; Study trip ends | Essi Avellan MW |
Mon 10.10 | Perho PRO | D1 EXAM 9.30 reg. by 23.8.2022 | |
Sat 15.10 | Perho PRO | D4 Exam training | Heidi Mäkinen MW |
Tue 25.10 | Perho PRO | D4 EXAM, reg by 23.8.2022 | |
Sat 10.12 | Perho PRO | D5 Fortified wines | Heidi Mäkinen MW |
2023 | All Perho PRO | ||
Wed 18.1 | D5 EXAM, reg by 8.11.2022 | ||
Fri 3.2 | D3 Bourgogne + Chardonnay | Michael Palij MW | |
Sat 4.2 | D3 Bourgogne + Pinot Noir | Michael Palij MW | |
Fri 10.3 | D3 Loire & Sauvignon Blanc, Jura, Austria, Hungary, Greece | Frank Smulders MW | |
Sat 11.3 | D3 Spain, Portugal | Frank Smulders MW | |
Wed 8.3 | D2 Wine Business EXAM, reg by 17.2.2023 | ||
Fri 17.3 | D3 Bordeaux + Cabernet & Merlot | Michael Palij MW | |
Sat 18.3 | D3 Bordeaux + Cabernet & Merlot | Michael Palij MW | |
Fri 31.3 | D3 Italy | Michael Palij MW | |
Sat 1.4 | D3 Italy | Michael Palij MW | |
Fri 14.4 | D3 South of France + Syrah & Grenache | Heidi Mäkinen MW | |
Sat 15.4 | D3 New World Round-Up | Heidi Mäkinen MW | |
Fri 28.4 | D3 Reserve day | ||
Sat 29.4 | D3 Exam Training | Heidi Mäkinen MW | |
Tue 9.5 | D3 Theory EXAM, reg. by 7.3.2023 | ||
Wed 10.5 | D3 Tasting EXAM, reg. by 7.3.2023 | ||
Mon 31.7 | D6 Submission reg. by 15.6.2023 |
Load schedule here: Perho PRO WSET Diploma-2022-Schedule.
Duration
The WSET Diploma programme can be completed within an academic year. The training sessions are carried out in units of one to three days in Wine School Perho. The total amount of contact learning is 23 days and 5 exam days. It is advised to reserve at least six days a month for self-study and before exams it is good to have plenty of time for preparation.
Exams
The WSET Diploma exams measure the versatility of students’ knowledge:
D1 Wine Production: multiple-part open response paper
D2 Wine Business: multiple-part open response paper
D3 Wines of the World, exam day 1: theory exam of open response/essay questions, day 2: tasting exam of 12 wines
D4 Sparkling Wines: multiple-part response questions, tasting of three wines
D5 Fortified Wines: multiple-part open response paper, tasting of three wines
D6 Independent Research Assignment: one research assignment of 3.000 words.
After passing all the exams you receive a WSET Certificate and a pin.
Price and terms of cancellation
The study fee is 7.200 € + VAT 24 % (8928 € incl. VAT 24 %). The price includes lectures according to the programme in Wine School Perho PRO and on the study trip, samples in tastings, practice exams and essays, WSET materials and exams. Retakes of exams are charged separately. Billing is done in four installments during the studies, two installments in the autumn and two in the spring. Participation in the course is binding after confirmation of starting the course.
The study trip (travel and accommodation) is paid by the students. Wine School Perho PRO will not reserve flights or act as official travel organizer of the trip, but students will take care of these costs themselves. The preliminary cost of accommodation is 40-80 € / night). In addition, students will pay for field trips (charter bus/train) to vineyards. However, accommodation and charter buses/trains are booked jointly, so you do not have to book these separately.
Training venue
The training sessions are arranged in Perho PRO, Perhonkatu 11, Helsinki.
The participants will also study in Geisenheim Research Institute in Rheingau, Germany. The period will include both theoretical studies and tastings as well as visits to Rheingau vineyards and other wine regions nearby. The study trip will also take the students to the regions of Alsace and Champagne in France for relevant theory and vineyard/winery visits.
Further information
Sirpa Vaahti, Education Coordinator
050 3100 787
sirpa.vaahti (at) perho.fi