Ammattikeittiössä toimiminen, kokki
Koulutusaika 23.10.2023-1.3.2024
Hakuaika: 15.7.-18.9.2023
Koulutuksen kesto: 85 pv/HOKS
Esivalinta: viikolla 38
Valintahaastattelut: viikolla 40
Opiskelijapaikkamäärä: 15
Ammattikeittiössä toimiminen, kokki -koulutus on osatutkintotavoitteista koulutusta, jonka ensisijaisena tavoitteena on, että opiskelijat suorittavat kaksi tutkinnon osaa Ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta.
Monimuotokoulutus toteutetaan käytännönläheisesti Perho Liiketalousopiston tiloissa, opetuskeittiöissä sekä työssäoppimispaikan ammattikeittiössä työssä oppien. Koulutus sisältää myös kestävään kehitykseen ja vastuulliseen ruokapalvelualaan liittyvät verkko-opinnot.
Kokeista on huutava pula työmarkkinoilla! Kouluttaudu osaajaksi, me annamme työllistymiseen mahdollisuuden!
Kohderyhmä ja edellytykset
Ammattikeittiössä toimiminen, kokki -koulutus on suunnattu henkilöille, jotka ovat kiinnostuneet Ravintola- ja catering-alasta ja kokin tehtävistä, mutta eivät ole vielä tässä vaiheessa valmiita hakeutumaan suorittamaan koko Ravintola- ja catering-alan perustutkintoa.
Tähän koulutukseen on mahdollista hakeutua kahta eri väylää pitkin:
- Mikäli olet työtön tai työttömyysuhan alainen TE-toimiston tai kuntakokeilun asiakas, koulutukseen haetaan Työmarkkinatorin nettisivujen kautta koulutusnumerolla
- Muut vähintään 20-vuotiaat voivat hakea Perho Liiketalousopiston hakulomakkeen kautta.
Ohjeet molempiin hakeutumisväyliin löytyvät tämän koulutusilmoituksen loppupuolelta.
Hakijoilta edellytetään vahvaa motivaatiota kokin työhön, kiinnostusta palvelualalla työskentelemiseen, keittiötyöskentelyyn soveltuvaa terveyttä, valmiutta käsitellä ja maistaa kaikkia ruoanvalmistamisessa käytettäviä raaka-aineita, valmiutta ajoittain nopeatempoiseen vuorotyöhön sekä riittävää suomen kielen suullista ja kirjallista taitoa.
Koulutuksen toteutuksesta
Osatutkintotavoitteinen koulutus toteutetaan monimuoto-opetuksena, johon kuuluu lähi- ja verkko-opetusta sekä työpaikalla tapahtuvaa koulutusta ammattikeittiössä.
Työelämässä oppimisen jaksolla opiskelija suorittaa tutkinnon osien perusteiden vaatimia työtehtäviä.
Työelämässä oppimisen jaksolla opiskelija suorittaa Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon tutkinnon osat (2): Ravitsemispalveluissa toimiminen ja Lounasruokien valmistus.
Koulutusaika: 23.10.2023-1.3.2024
Lomajakso: 20.12.2023-1.1.2024
Koulutus on kokopäiväistä opiskelua.
Koulutus toteutetaan suomen kielellä.
Kaikille opiskelijoille tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Opintojen kesto voi vaihdella yksilöllisesti henkilökohtaistamisen perusteella.
Lähi- ja verkko-opetuksen sisältö (23.10-19.12.2023)
– Koulutuksen aloitus, sisältö, ohjeet ja apuvälineet (verkkokampus)
– Kokin työnkuva ja toimialatuntemus
– Keittiön koneet, laitteet ja välineet, ergonomia ja turvallinen työskentely
– Ammattimainen työskentely ravintolakeittiössä
– Lounas- ja annosruokien (á la carte) valmistaminen (liha-, kala- ja kasvisruoat, erityisruokavaliot, alku-, pää- ja jälkiruoat, leivontaa sekä aamiainen)
– Hygieniaosaaminen, testi
– Mahdollisuus suorittaa anniskelulainsäädännön tentti
– Työelämävalmiudet ravintola-alalla
– Tarjoilun perusteet
– Ammattilaisen kädenjälki -kestävän kehityksen verkkokurssit: Johdanto kestävään kehitykseen ja Vastuullinen ruokapalveluala
Peruskoulutusjakso toteutetaan Perho Liiketalousopiston tiloissa ja opetuskeittiöissä Töölön kampuksella (Helsinki) sekä verkossa (verkkokampus).
Työpaikalla tapahtuva koulutus, tutkinnon osien suorittaminen (2.1.-1.3.2024)
– Työpaikalla tapahtuva koulutus (työelämässä oppiminen); työssäoppiminen tapahtuu viitenä päivänä viikossa (maanantai – sunnuntai) ravintolan työvuorolistan mukaisesti. Poikkeuksena vuoden 2024 viikko 1. jolloin on neljä päivää koulusta.
– Tutkinnon osien näyttöjen suorittaminen ja arviointikeskustelu
Koulutuksen tavoitteet
Koulutuksen tavoitteena on, että
– opiskelija kehittää valmiuksiaan keittiötyöskentelyn aloittamiseen sekä selkeyttää koulutus- ja työllistymismahdollisuuksiaan,
– opiskelija saa tiedolliset, taidolliset ja asenteelliset perusvalmiudet, joiden avulla työelämässä oppiminen ammattikeittiössä onnistuu,
– opiskelija suorittaa työssäoppimisjaksolla Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon osat: Ravitsemispalveluissa toimiminen ja Lounasruokien valmistus,
– opiskelija työllistyy koulutuksen jälkeen alan työtehtäviin tai jatkaa kokiksi kouluttautumista.
Koulutuksen jälkeen opiskelijalla on mahdollisuus jatkaa Ravintola- ja catering-alan perustutkinto-opintoja Perho Liiketalousopistossa.
Perho PRO/Perho Liiketalousopisto Oy
Tämän koulutuksen järjestäjällä Perho PRO:lla on laajat kontaktit ammattikeittiöihin työmarkkinoilla. Kestävä tulevaisuus on tärkeänä osana Perho Liiketalousopiston toteuttamissa koulutuksissa. Tästä osoituksena Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Perho Liiketalousopistolle ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon vuonna 2022.
Muuta
Koulutus on opiskelijalle maksutonta
Koulutukseen hakeminen
- Mikäli olet työtön tai työttömyysuhan alainen TE-toimiston tai kuntakokeilun asiakas, koulutukseen haetaan Työmarkkinatorin nettisivujen kautta koulutusnumerolla 714154 (Työvoimakoulutus).
- Mikäli et kuulu ed. mainittuun kohderyhmään, koulutukseen haetaan Perhon hakulomakkeen kautta:
Esivalinta tehdään koulutushakemusten perusteella. Hakemuksessa on tärkeää tuoda esille soveltuvuutta (ml. motivaatiota) koulutukseen ja kokin tehtävissä toimimiseen.
Esivalinnan jälkeen osa hakijoista kutsutaan valintahaastatteluun, joka toteutetaan ryhmähaastatteluna. Pienryhmähaastattelut järjestetään Perho Liiketalousopiston tiloissa Töölön kampuksella viikolla 40.
Opiskelijavalinnasta vastaa:
- Työmarkkinatorin kautta hakeneet; Uudenmaan TE-toimisto
- Perhon hakulomakkeen kautta hakeneet; Perho Liiketalousopisto/Perho PRO
Lisätietoja antaa
Sami Rantanen, Perho Liiketalousopisto Oy/Perho PRO (tavoitettavissa 8.8.2023 alkaen)
sami.rantanen@perho.fi, 040 5959 644
www.perhopro.fi