Ammattikeittiössä toimiminen, kokki (nro 714154)

Ammattikeittiössä toimiminen, kokki (714154) 

Koulutusaika 23.10.2023-1.3.2024
Hakuaika: 15.7.-18.9.2023
Koulutuksen kesto: 85 pv/HOKS                                                             
Esivalinta: viikolla 38/19.9.2023 (Teams) klo 9–12
Valintahaastattelut: viikolla 40/2.10.2023
Opiskelijapaikkamäärä: 15

Ammattikeittiössä toimiminen, kokki -koulutus on osatutkintotavoitteista koulutusta, jonka ensisijaisena tavoitteena on, että opiskelijat suorittavat kaksi tutkinnon osaa Ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta.

Monimuotokoulutus toteutetaan käytännönläheisesti Perho Liiketalousopiston opetuskeittiössä ja työssäoppimispaikan ammattikeittiössä työssä oppien. Koulutus sisältää myös kestävään kehitykseen ja vastuulliseen ruokapalvelualaan liittyvät verkko-opinnot.

Kokeista on huutava pula työmarkkinoilla! Kouluttaudu osaajaksi, me annamme työllistymiseen mahdollisuuden!

Kohderyhmä ja edellytykset

Ammattikeittiössä toimiminen, kokki -koulutus on suunnattu työttömille ja työttömyysuhan alaisille TE-toimiston ja kuntakokeilujen asiakkaille, jotka haluavat työskennellä ammattikeittiössä kokin tehtävissä.

Hakijoilta edellytetään vahvaa motivaatiota kokin työhön, kiinnostusta palvelualalla työskentelemiseen, keittiötyöskentelyyn soveltuvaa terveyttä, valmiutta käsitellä ja maistaa kaikkia ruoanvalmistamisessa käytettäviä raaka-aineita, valmiutta ajoittain nopeatempoiseen vuorotyöhön sekä riittävää suomen kielen suullista ja kirjallista taitoa.

Koulutuksen toteutuksesta

Osatutkintotavoitteinen koulutus toteutetaan monimuoto-opetuksena, johon kuuluu lähi- ja verkko-opetusta sekä työpaikalla tapahtuvaa koulutusta ammattikeittiössä.

Työelämässä oppimisen jaksolla opiskelija suorittaa tutkinnon osien perusteiden vaatimia työtehtäviä.

Työelämässä oppimisen jaksolla opiskelija suorittaa Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon tutkinnon osat (2): Ravitsemispalveluissa toimiminen ja Lounasruokien valmistus.

Koulutusaika: 23.10.2023-1.3.2024

Lomajakso: 20.12.2023-1.1.2024

Koulutus on kokopäiväistä opiskelua.

Koulutus toteutetaan suomen kielellä.

Kaikille opiskelijoille tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Opintojen kesto voi vaihdella yksilöllisesti henkilökohtaistamisen perusteella.

 Lähi- ja verkko-opetuksen sisältö (23.10-19.12.2023)

– Koulutuksen aloitus, sisältö, ohjeet ja apuvälineet (verkkokampus)

– Kokin työnkuva ja toimialatuntemus

– Keittiön koneet, laitteet ja välineet, ergonomia ja turvallinen työskentely

– Ammattimainen työskentely ravintolakeittiössä

– Lounas- ja annosruokien (á la carte) valmistaminen (liha-, kala- ja kasvisruoat, erityisruokavaliot, alku-, pää- ja jälkiruoat, leivontaa sekä aamiainen)

– Hygieniaosaaminen, testi

– Mahdollisuus suorittaa anniskelulainsäädännön tentti

– Työelämävalmiudet ravintola-alalla

– Tarjoilun perusteet

– Ammattilaisen kädenjälki -kestävän kehityksen verkkokurssit: Johdanto kestävään kehitykseen ja Vastuullinen ruokapalveluala

Peruskoulutusjakso toteutetaan Perho Liiketalousopiston tiloissa ja opetuskeittiöissä Töölön kampuksella (Helsinki) sekä verkossa (verkkokampus).

Työpaikalla tapahtuva koulutus, tutkinnon osien suorittaminen (2.1.-1.3.2024)

– Työpaikalla tapahtuva koulutus (työelämässä oppiminen); työssäoppiminen tapahtuu viitenä päivänä viikossa (maanantai – sunnuntai) ravintolan työvuorolistan mukaisesti. Poikkeuksena vuoden 2024 viikko 1. jolloin on neljä päivää koulusta.

– Tutkinnon osien näyttöjen suorittaminen ja arviointikeskustelu

Koulutuksen tavoitteet

Koulutuksen tavoitteena on, että

– opiskelija kehittää valmiuksiaan keittiötyöskentelyn aloittamiseen sekä selkeyttää koulutus- ja työllistymismahdollisuuksiaan,

– opiskelija saa tiedolliset, taidolliset ja asenteelliset perusvalmiudet, joiden avulla työelämässä oppiminen ammattikeittiössä onnistuu,

– opiskelija suorittaa työssäoppimisjaksolla Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon osat: Ravitsemispalveluissa toimiminen ja Lounasruokien valmistus,

– opiskelija työllistyy koulutuksen jälkeen alan työtehtäviin tai jatkaa kokiksi kouluttautumista.

Koulutuksen jälkeen opiskelijalla on mahdollisuus jatkaa Ravintola- ja catering-alan perustutkinto-opintoja Perho Liiketalousopistossa.

Perho PRO/Perho Liiketalousopisto Oy

Tämän koulutuksen järjestäjällä Perho PRO:lla on laajat kontaktit ammattikeittiöihin työmarkkinoilla. Kestävä tulevaisuus on tärkeänä osana Perho Liiketalousopiston toteuttamissa koulutuksissa. Tästä osoituksena Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Perho Liiketalousopistolle ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon vuonna 2022.

Muuta

Koulutus on opiskelijalle maksutonta.

Koulutukseen hakeminen

Täytä koulutushakemus www.työmarkkinatori.fi > Henkilöasiakkaat > TE-palveluiden Oma asiointi > Haussa oleva työvoimakoulutus > hakusanana koulutuksen numero 714154 tai jätä paperihakemus TE-toimistoon tai kuntakokeiluun. Paperihakemuslomakkeen löydät osoitteesta www.suomi.fi hakusanalla TEM601. Mikäli täytät sähköisen hakemuksen ilman pankkitunnuksia, sinun tulee vahvistaa hakemuksesi TE-toimistossa tai kuntakokeilussa ennen hakuajan päättymistä. Ilman tunnistautumista jätetyn sähköisen hakemuksen voit myös vahvistaa soittamalla TE-palveluiden Koulutusneuvontaan (kts. kohta Lisätietoja).

Esivalinta tehdään koulutushakemusten perusteella. Hakemuksessa on tärkeää tuoda esille soveltuvuutta (ml. motivaatiota) koulutukseen ja kokin tehtävissä toimimiseen.

Esivalinnan jälkeen osa hakijoista kutsutaan valintahaastatteluun, joka toteutetaan ryhmähaastatteluna. Pienryhmähaastattelut järjestetään Perho Liiketalousopiston tiloissa Töölön kampuksella viikolla 40.

Huomioithan, että koulutushakemus on sitova, eikä sitä voi perua ilman pätevää syytä. Jättämällä koulutushakemuksen sitoudut osallistumaan koulutuksen valintatilaisuuteen ja aloittamaan koulutuksen, mikäli tulet siihen valituksi. Mikäli perut hakemuksen, et osallistu koulutuksen valintatilaisuuteen, tai et aloita koulutusta, TE-toimisto/kuntakokeilu selvittää oikeutesi työttömyysetuuteen (TTL 2 a luku 9 § 7 a-7 b sekä 2 a luku 10 §).

Opiskelijavalinnasta vastaa Uudenmaan TE-toimisto.

Lisätietoja

Tietoa työvoimakoulutuksesta ja koulutuksen aikana maksettavista taloudellisista etuuksista saa puhelimitse p. 0295 020 702 ma-pe klo 9–16.15 tai www.facebook.com/koulutusneuvonta tai nettisivuilta https://www.te-palvelut.fi/nain-asioit-kanssamme/te-palvelut/puhelinpalvelut/puhelin-koulutusneuvonta, jossa Chat-palvelu ma-pe 9–16.

Sami Rantanen, Perho Liiketalousopisto Oy/Perho PRO (tavoitettavissa 8.8.2023 alkaen)

sami.rantanen@perho.fi, 040 5959 644

Salla Frydrychová, Uudenmaan TE-toimisto Koulutuspalvelut (tavoitettavissa 14.8.2023 alkaen)

salla.frydrychova@te-toimisto.fi